Meditaatio
Perinteisesti meditaatio-sana on käännetty MIETISKELYKSI. Todellisuudessa meditaatiota on hyvin monenlaista ja sille on vaikea löytää aivan yksiselitteistä napakkaa termiä. Sanotaan vaikka, että meditaatio on MIELENHARJOITUS, jossa pyritään saavuttamaan syvällinen rentoutumisen ja LÄSNÄOLON TILA. Se on myös keskittymistä, rauhoittumista, tietoisuuden kokemista ja varmasti montaa muutakin asiaa, yhdessä tai erikseen.
Miksi meditoidaan?
Monet ovat ottaneet meditaation päivittäiseen ohjelmaansa, koska kokevat saavansa siitä SELKEYTTÄ JA VOIMAA jokapäiväiseen elämään. Erityisesti STRESSIN HALLINNASSA meditaatiosta on todettu olevan paljon hyötyä. Sillä voidaan vähentää myös mm. ahdistuneisuuden ja masentuneisuuden oireita.
On aina hyvä muistaa, että ahdistuneisuuden ja masentuneisuuden hoidossa, kuten muissakin sairauksissa, on ensiarvoisen tärkeää hakeutua lääkäriin, kaikki muu on täydentävää apua. Meditaatiosta, mindfulnessista ja hypnoterapiasta saattaa kuitenkin olla todella tehokasta ja toisinaan myös nopeaa apua ja hyötyä.
Miten meditoidaan?
Meditaatiossa ei tarvitse tehdä mitään monimutkaista. Voi vain istua mukavasti, sulkea silmät ja antaa itsensä OLLA LÄSNÄ omassa kehossaan ja mielessään. Se on kuin ottaisi pienen tauon kaikesta ulkoisesta hälinästä ja kääntyisit sisäänpäin, kohti jotain rauhallista paikkaa.
Harjoituksen aikana voidaan keskittyä myös HENGITYKSEEN, tietyn ajatuksen tai mantran toistamiseen, mikä auttaa RAUHOITTAMAAN MIELTÄ ja vähentämään häiritseviä ajatuksia. Meditaatio voi olla myös OHJATTUA, jolloin ohjaaja kuljettaa erilaisten mielikuvien läpi auttaen esimerkiksi järjestelemään ajatuksia tai tunteita. Meditaatiota voi harjoittaa myös liikkeessä, esimerkiksi kävelymeditaationa.
Myös tanssiminen, liikunta, musiikin kuuntelu, soittaminen, laulaminen, maalaaminen ja muu taiteen tekeminen tai siitä nauttiminen ovat MEDITATIIVISIA, joskus jopa HYPNOOTTISIA kokemuksia.
Mistä meditointi on peräisin?
Meditaation juuret ovat lähtöisin monista uskonnollisista perinteistä, erityisesti buddhalaisuudesta ja hindulaisuudesta. Meditaatiota on harjoitettu jo tuhansia vuosia, paljon ennen ajanlaskun alkua. Nykyisin meditaatio on kuitenkin levinnyt hyvin laajasti myös maalliselle kentälle ja erittäin monet harjoittavat sitä ilman uskonnollisia yhteyksiä tai viitekehyksiä. Ajatus ja käsitys meditaatiosta on monipuolistunut ja mukautunut erilaisiin kulttuurisiin ja henkilökohtaisiin tarpeisiin.
Meditaatiota käytetään eri muodoissaan nykyisin esimerkiksi yritysmaailmassa tukemaan työntekijöiden hyvinvointia, osana urheilijoiden harjoitusohjelmaa, sekä terveydenhuollossa mielenterveystyössä.
Täältä löydät laadukkaita ja miellyttäviä ohjattuja meditaatio- ja hypnoosiäänitteitä
HYPNOOSI JA HYPNOTERAPIA:
Mitä hypnoosi on?
Hypnoosi on MUUNTUNEEN TAJUNNAN TILA, jossa alitajuinen mieli on erityisen herkkä SUGGESTIOILLE. Hypnoottiset tilat ovat kaikille meille NORMAALEJA MIELENTILOJA, esimerkiksi juuri ennen nukahtamista ja juuri ennen heräämistä. Myös esimerkiksi uneksiminen ja haaveilu ovat hypnoottisia tiloja. Kaikki hypnoosi on itsehypnoosia. Siihen ei voi pakottaa, eikä hypnoosiin voi jäädä ”jumiin”.
Kun olet hypnoosissa, olet koko ajan tietoinen siitä, mitä tapahtuu. Hypnoosissa voidaan keskustella. Kesken hypnoosin voi jopa avata silmät, jos siihen on tarvetta. Asiakkaana sinulla on oikeus keskeyttää hypnoosi milloin tahansa, jos koet siihen tarvetta.
Tämä ei ole showhypnoosia
Hypnoterapiaa ei pidä sekoittaa millään tavalla lavahypnoosiin, jota tehdään viihdetarkoituksessa. Lavahypnoosissa ihmiset saadaan tekemään kaikenlaista hassua ja nolostuttavaa viihteen nimissä. Kliininen hypnoterapia taas voi olla suuri apu ja tehokas täydentävä terapiamuoto.
Tietoinen mieli ja alitajuinen mieli
Kun TIETOINEN MIELI on ”puikoissa”, silloin ajatellaan mm. työhön liittyviä asioita, mietitään viikonlopun ruokalistaa, luetaan sähköposteja ja selaillaan somea. ALITAJUISESSA MIELESSÄ taas on tallessa pitkäkestoinen muisti, tavat, uskomukset, mielikuvitus, tunteet, fobiat traumat jne…
Tietoisen mielen yleensä hääriessä ”edessä”, alitajuinen mieli on turvassa kriittisen faktorin ”takana”. Kun ihminen ohjataan turvallisesti hypnoosiin, voidaan alitajuiselle mielelle antaa suggestioita, jotka voivat muuttaa ihmisen ajattelua ja kokemusta elämästä syvällisellä tavalla.
Mihin hypnoterapia voi auttaa?
Yleisimmin hypnoterapiasta haetaan apua
- stressiin
- univaikeuksiin
- IBS:ään eli ärtyvän suolen oireyhtymään
- ahdistuneisuuteen
- paniikkihäiriöön
- masennukseen
- fobioihin
- post-traumaattisiin stressihäiriöihin
- kivun hallintaan
- tupakoinnin lopettamiseen
- painonhallintaan
Hypnoosia käytetään edellä mainittujen lisäksi mm. urheilijoiden valmennukseen, kilpailu- ja esiintymisjännityksen lievittämiseen, luovien voimavarojen vapauttamiseen ja muistitekniikoiden voimistamiseen. Yritysmaailmassa hypnoosia käytetään itseluottamuksen vahvistamiseen, tavoitteiden saavuttamiseen ja neuvottelutaitojen hiomiseen.
Mitä hypnoterapiaan kuuluu?
Hypnoterapiassa voidaan käyttää muun muassa keskustelua, mielikuvaharjoittelua, rentoutusharjoituksia ja hypnoottisia tiloja kevyestä transsista aina syvään hypnoosiin saakka. Hypnoosin aikana alitajuiselle mielelle annetaan tarpeen mukaan erilaisia suggestioita. Myös erilaiset regressiotekniikat ovat tehokkaita työkaluja. Hypnoterapeutti voi myös opettaa asiakkaalle itsehypnoosin keinoja. Terapia suunnitellaan ja toteutetaan aina YKSILÖLLISESTI ASIAKKAAN TARPEISIIN.
Miltä hypnoosi tuntuu?
Hypnoosi voi tuntua eri ihmisten mielestä erilaiselta, hypnoosiin voidaan myös mennä monella eri tavalla. Mutta pääsääntöisesti hypnoosia voidaan kuvailla vaikka näin: Se on hyvin RENTO TILA, jossa on helppo päästää irti ajatuksista ja kehon tuntemuksista. Se on KESKITTYNEEN HUOMION TILA, jossa ympäröivä maailma ikään kuin lipuu kauemmas huomiostamme.
”Siinä voi vähän niin kuin kellua”, ”Se tuntuu, että olisi unessa, vaikka tietää että on hereillä”, ”Hassusti tuli mieleen asioita, joita en oo muistanut normaalisti”, ”Oli vaan tosi ihanaa olla siellä ja kuunnella, kun puhuit mulle kauniisti ja hyviä asioita”
Hypnoosin SYVYYS voi vaihdella. Välillä tuntee olevansa oikein syvällä rentouden tilassa. Välillä taas tietoinen mieli on aktiivisempi ja havainnoi tarkemmin tapahtumia ja sanoja.
Tutkimusten mukaan noin 15% ihmisistä ei vaivu hypnoosiin. Loput vaipuvat, toiset herkemmin kuin toiset. Myös sitä voi harjoitella. Eri ihmiset vaipuvat hypnoosin eri tavoin. Jotkut eivät vaivu hypnoosiin, koska vastustavat sitä tietoisesti tai alitajuisesti. Hypnoterapia on yhteistyötä, ja jos mieli taistelee vastaan, hypnoottiseen tilaan pääseminen toisen ohjauksessa on vaikeampaa. Terapiatyössä TURVALLISUUS ja VASTUULLISUUS on kaiken aa ja oo. Voi olla hyväksi löytää ”juuri sulle se oikea terapeuttityyppi”, jonka kanssa juttu luistaa ja on turvallinen olo.
Kenelle hypnoterapia sopii, kenelle ei?
Hypnoterapia on turvallinen ja usein myös tehokas apumuoto monenlaisiin ongelmiin. Hypnoterapia ei kuitenkaan sovellu ihmisille, joilla on taipumusta psykoosiin tai joilla on skitsofrenia- diagnoosi. Myös vakavat neurologiset sairaudet tai sellainen epilepsian muoto, jossa syvä rentoutus saattaa laukaista kohtauksen, voivat olla este hypnoterapialle.
Mitä tapahtuu, kun aloitat hypnoterapian?
Ennen kuin varsinainen hypnoterapia alkaa, tehdään ALKUKARTOITUS, jonka tarkoituksena on kuvailla lähtötilannetta tarkasti, kuinka ongelmatilanteeseen on päädytty ja mikä TAVOITE asiakkaalla on asian suhteen.
Alkukartoituksen jälkeen terapeutti voi antaa arvion siitä, kuinka monta kertaa olisi hyvä varata ongelman käsittelyyn. Tämä on hyvä ottaa huomioon, kun haluaa oikeita, pysyviä muutoksia. Sitoudut terapiaan kuitenkin vain sessio kerrallaan. Jonkinmoinen ”normaalihaarukka” käyntimäärissä on 1-6.
Ja miten kaikki etenee?
Varsinaiset HYPNOTERAPIASESSIOT pidetään joko etänä tai niin, että nähdään ”vastaanotolla”. Tapaamiset ovat noin kerran viikossa ja kestävät tunnista kahteen.
Terapeutilla on monenmoisia keinoja tukea muutosta, mutta myös asiakkaan oma sitoutuminen ja aktiivinen osallistuminen ovat tärkeitä oman kehityksen kannalta.
Oletko valmis ottamaan ensimmäisen askeleen kohti muutosta?
Hypnoterapia on LEMPEÄ, MUTTA VAIKUTTAVA menetelmä, joka voi auttaa sinua vapautumaan vanhoista rajoitteista ja löytämään uudenlaista tasapainoa ja hyvinvointia. Jokainen matka alkaa yhdestä askeleesta – ja ehkä juuri nyt on sinun hetkesi aloittaa.
TULE SELLAISENA KUIN OLET, ilman suorituspaineita.