HYPNOTERAPIALLA UNETTOMUUDEN KIMPPUUN

Huonot unet, huono elämä

Monikaan asia ei synkistä arkea ja venytä pinnaa ratkeamisen rajoille niin tehokkaasti kuin liian vähäinen ja huono uni! Univaikeudet ovat, ikävä kyllä, monille meistä arkipäivää. Huonosta unesta voivat kärsiä niin nuoret kuin vanhatkin. Lyhytkestoisina nämäkään huolet eivät välttämättä ehdi saada suurta vahinkoa aikaan, mutta PITKÄKESTOISET UNIONGELMAT todella heikentävät elämänlaatua ja ALTISTAVAT monille FYYSISILLE SEKÄ PSYYKKISILLE SAIRAUKSILLE. Unettomuus itsessään voi olla oire esimerkiksi ahdistuksesta, masennuksesta tai UUPUMUKSESTA.

Unettomuuden pitkittyessä riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen sekä mielenterveyden häiriöihin kasvaa. Näiden lisäksi pitkäaikainen unettomuus voi myös heikentää immuunijärjestelmän toimintaa ja lisää tapaturmien riskiä.

Univaikeudet ja vaihdevuodet

Monet naiset kärsivät univaikeuksista erityisesti vaihdevuosien aikaan. Unettomuus voi olla niitä ensimmäisiä oireita, jotka kertovat premenopaussin alkaneen. Joten jos olet nainen ikähaarukassa 38-55 ja kärsit lisääntyneestä unenpuutteesta, lämpimästi suosittelen lääkärillä käyntiä ja verikokeita.

Nykyihmisten vitsauksia

Niin se vain on, että nykyihmistä täytyy joskus opettaa nukkumaan. Aiemmin elettiin enemmän luonnon rytmien mukaisesti. Ei ollut keinotekoista valoa eikä teknologiaa häiritsemässä unia. Epäsäännölliset aikataulut, niin töissä kuin vapaa-ajalla, voivat häiritä unirytmiä. Liian vähäinen liikunta, huonolaatuinen ravinto, alkoholi, kahvi, energiajuomat… lista on pitkä ja monille meistä aika tuttu. Ja tietysti se stressi, sehän se vie unetkin.

Pesukone aivoissa

Uni on elintärkeää hyvinvoinnillemme, sillä se ELVYTTÄÄ KEHOA, VIRKISTÄÄ MIELTÄ ja YLLÄPITÄÄ TERVEYTTÄ. Nykytutkimukset ovat paljastaneet, että unen aikana aivojen glymfaattinen järjestelmä aktivoituu, toimien kuin ”pesukone”, joka huuhtoo pois aineenvaihdunnan kuona-aineita. Tämä puhdistusprosessi on erityisen tehokas syvän, hidasaaltoisen NREM-unen aikana, mikä korostaa LAADUKKAAN UNEN MERKITYSTÄ aivojen terveydelle. Näin ollen riittävä ja laadukas uni ei ainoastaan paranna kognitiivisia toimintoja, vaan myös vähentää muistisairauksien riskiä, pitäen meidät vireinä ja terveinä.

Apua unettomuuteen netistä

Onneksi unen tärkeydestä puhutaan nykyisin paljon ja vinkkejä hyvään uneen onkin netti pullollaan. Muun muassa Uniliitto.fi, Unitieto. fi ja Mielenterveystalo.fi   tarjoavat paljon hyödyllistä TIETOA JA KEINOJA parantaa unta ihan kotikeinoin.

Unettomuus ja stressi

Unettomuuden selättämiseen liittyy kiinteästi STRESSIN HALLINTA. On todella hyödyllistä tunnistaa stressin vaikutus omassa olossa ja käytöksessä! Stressin helpottaessa mitä luultavimmin myös unenlaatu paranee. Stressi saattaa hiipiä elämään niin pikkuhiljaa, että sitä ei aina ole helppo nähdä tai erottaa. Tämä vaatiikin vähän hoksaamista ja omien tapojensa tutkailua säännöllisin väliajoin. Vaikka stressin aiheuttajia ei olekaan aina mahdollista vain poistaa elämästään, niin silti STRESSIÄ VOI HALLITA.

Kurkkaa meditoinnin ja hypnoterapian keinot stressin lievitykseen tästä

Miksi HYPNOTERAPIALLA unettomuuden kimppuun?

Hypnoterapialla voidaan LEMPEÄSTI, LUONNOLLISESTI ja TURVALLISESTI parantaa unta stressin hallinnan, rentouttavien harjoitteiden, mielikuvien sekä suggestioiden avulla. Hypnoterapiassa voidaan tutkia unettomuuden syitä myös ns. pintaa syvemmältä. Tämä on hyödyllistä silloin, kun huonon unen syyt löytyvät jostain menneestä tapahtumasta tai pikkuhiljaa opitusta tavasta. Myös PAINAJAISTEN KARKOTTAMISEEN hypnoterapia voi olla nopea ja hyvä apu!

Mitä kaikkea otetaan ensin huomioon?

Huolellisella ALKUKARTOITUKSELLA päästään jo hyvään vauhtiin ongelman ratkaisussa! Usein univaikeuksien takana on jonkinlainen stressi tai ylikuormitus. Kuormittavia asioita tai ajatuskehiä saattaa olla vaikea havaita omassa elämässään juuri uupumuksen tai ylikierrosten vuoksi. Siksi KESKUSTELU ja oman elämäntilanteen havainnointi on aina se ensimmäinen askel kohti parempia unia. UNIRUTIINIT on hyvä myös panna järjestykseen. Miten valmistaudut uneen? Millä tavoin rauhoitat kehoa ja mieltä iltaa kohti? Miten syöt, mitä juot ennen nukkumaanmenoa? Millainen tunnelma on makuuhuoneessasi? Tunnetko olevasi turvassa, kun menet nukkumaan? Selaatko somea viimeiseen asti? Keskustelujen jälkeen jo ensimmäisellä kerralla päästään yleensä rentouttavaan HYPNOOSIIN

Toinen askel parempiin uniin

Minne unettomuuden JUURET johtavat? Onko menneisyydessä tapahtumia, joita olisi hyvä käydä läpi hypnoosin keinoin? Olitko jo lapsena herkkäuninen? Alkoivatko univaikeudet jostain tietystä tapahtumasta tai ajanjaksosta? Vai onko juuri nyt vain sellainen elämänvaihe, joka on vienyt unet? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia hypnoterapiatapaamisilla. Tavoitteena on aina oman mielen ja kehon havainnointi, hyvän rentouden saavuttaminen ja luottamuksen palauttaminen lepoon ja uneen. Jokainen hypnoterapiakerta suunnitellaan asiakkaan YKSILÖLLISIIN TARPEISIIN.

Voiko hypnoosi auttaa nukahtamaan?

Kyllä! Rauhoittavista hengitysharjoituksista, kehon rentoutuksista ja nukahtamaan auttavista meditaatioista on varmasti hyötyä ja HYPNOOSILLA päästään VIELÄ PIDEMMÄLLE. Hypnoterapian avulla voidaan vaikuttaa SYVÄLLISESTI JA PITKÄKESTOISESTI nukkumistapoihin ja unen laatuun. Tärkeintä on pystyä rauhoittumaan meditaation tai hypnoosin äärelle. ON ANNETTAVA ITSELLEEN MAHDOLLISUUS rauhoittua, rentoutua, nukahtaa ja nukkua ihanaa syvää, palauttavaa unta. Sitä ei voi tehdä kenenkään toisen puolesta.

Tästä linkistä löydät tehokkaan ja mahtavasti rentouttavan UNIHYPNOOSIÄÄNITTEEN. Äänitteessä on runsaasti unta parantavia suggestioita, jotka vaikuttavat pitkään. Kuuntele nukkumaan mennessäsi ja nautiskele.

Tästä linkistä löydät ihanan koko kehon RENTOUTUSMEDITAATION. Tämän voit kuunnella ennen nukkumaanmenoa ja jatkaa tästä vaikka unihypnoosilla tai unimeditaatiolla. Ellet sitten ole jo nukahtanut tähän rentoutukseen…

Tästä linkistä löydät mieltä keventävän ja nukahtamista helpottavan MIELIKUVAMEDITAATION.

Löytyisikö tästä sulle hyviä UNIRUTIINEJA, joilla pääset parempaan uneen?

  1. Päivittäinen liikunta: Säännöllinen liikunta, erityisesti ulkoilmassa, edistää unensaantia. Vältä kuitenkin raskasta liikuntaa myöhään illalla.
  2. Rentouttava iltarutiini: Kehitä rauhoittavia iltatoimia, kuten lämpimässä kylvyssä käynti tai kevyiden venyttelyharjoitusten tekeminen, jotka auttavat kehoa ja mieltä rentoutumaan ennen nukkumaanmenoa.
  3. Kevyt iltapala: Nauti kevyt, helposti sulava iltapala noin tuntia ennen nukkumaanmenoa. Vältä raskaita, mausteisia tai sokeripitoisia ruokia, jotka voivat häiritä unta. Kun taas mukillinen lämmintä teetä rauhoittaa ja tuo kotoisan tunnelman.
  4. Makuuhuoneen lämpötila: Pidä makuuhuoneen lämpötila viileänä, noin 16–18 °C. Se voi edistää parempaa unenlaatua.
  5. Valaistuksen himmentäminen: Vähennä valon määrää makuuhuoneessa iltaa kohden. Käytä himmeitä valaisimia tai säädettäviä valonlähteitä, jotka luovat rauhallisen tunnelman.
  6. Elektronisten laitteiden välttäminen: Vältä sinivaloa tuottavien laitteiden, kuten puhelinten ja tietokoneiden, käyttöä vähintään tunti ennen nukkumaanmenoa, sillä ne voivat häiritä melatoniinin tuotantoa.
  7. Rauhoittavat äänet: Käytä rentouttavia ääniä, kuten aaltojen liplatusta tai sateen ropinaa, jotka voivat auttaa rauhoittumaan ja nukahtamaan helpommin.  
  8. Säännöllinen unirytmi: Mene nukkumaan ja herää samaan aikaan joka päivä, myös viikonloppuisin, jotta kehosi sisäinen kello pysyy tasapainossa.
  9. Kofeiinin, energiajuomien ja alkoholin välttäminen: Vältä piristäviä juomia ja alkoholia iltaisin, sillä ne voivat häiritä unenlaatua.
  10. Makuuhuoneen ilmanlaatu: Pidä huolta makuuhuoneen hyvästä ilmanvaihdosta ja sopivasta ilmankosteudesta, mikä edistää parempaa unta.

Uni on tärkein

HYVÄ UNI EI OLE YLELLISYYS, vaan perusta hyvinvoinnille. Kun keho ja mieli saavat levätä, päivän haasteet kestää paljon helpommin ja elämänlaatu kohenee. Hypnoterapia voi auttaa rauhoittamaan ylikierroksilla käyvän mielen ja opettaa uusia parempia nukkumistapoja. Sen avulla voidaan rentouttaa mieltä ja kehoa. Ja kun nukut paremmin, myös stressin määrä vähenee. Hypnoterapialla voidaan saada aikaan syviä ja pitkäkestoisia muutoksia nukkumiseen ja unen laatuun.

Uni on kuin näkymätön parantaja, joka korjaa kehoa, virkistää mieltä ja tasapainottaa tunteita. Kun annamme itsellemme luvan levätä, annamme myös kehollemme ja mielellemme mahdollisuuden toimia parhaalla mahdollisella tavalla.

Varaa aika ilmaiseen hypnoterapiakonsultaatioon!

Muita kirjoituksia

9 Myyttiä hypnoosista

Hypnoosiin liittyy paljon myyttejä ja väärinkäsityksiä. Tässä blogitekstissä murretaan yhdeksän yleisintä myyttiä ja tuodaan esiin, mitä hypnoosi oikeasti on – ja ei ole.

PERUSASIOITA MEDITAATIOSTA JA HYPNOOSISTA

Kun olet hypnoosissa, olet koko ajan tietoinen siitä, mitä tapahtuu. Hypnoosissa voidaan keskustella. Kesken hypnoosin voi jopa avata silmät, jos siihen on tarvetta…